Karrierelaboratoriet er et konsept rettet mot 10.klassinger, som i flere år er blitt gjennomført hovedsakelig i Stavanger-området. Målet med opplegget er å gi elevene mulighet til å utforske ulike yrker og bedrifter gjennom praktiske øvelser. Konseptet er planlagt og gjennomført i tett samarbeid med lokale bedrifter. En av hjernene bak Karrierelaboratoriet, Kjell-Sigve Lervik var på plass for å hjelpe til med stasjonene.
Også Ølen Betong, Westcon, Berge Sag og Vindafjord kommune stilte mannsterke, til tross for at de var utelukkende kvinner, for å hjelpe elevene gjennom oppgavene på de ulike stasjonene.
Stasjonene var utformet av de ulike bedriftene i forkant, med gode beskrivelser laget klart på iPader til elevene. På denne måten kan bedriftene bli med på karrieredagene uten å måtte bruke mange timer eller dager for å presentere det de jobber med.
Alle elevene, som kom i puljer, fikk teste ut seks av ni stasjoner som var fordelt i næringshagen sine lokaler.
Omega365 hadde en stasjon som omhandlet IT og hvordan bygge en nettside ved hjelp av kunstig intelligens. Her var Omegas nyeste ansatt, Naomi, på plass alle dager.
På Vindafjord kommunes stand fikk elevene teste ut blodtrykk da de var på standen om helsefag.
Under temaet Karbonfangst fikk gruppene se filmer om temaet og ble siden testet på kunnskaper om dette.
En mer eller mindre konstant kiming av ringeklokker, viste at elektrofagstasjonen fra Helgevold, fungerte som den skulle. Her med Kjell-Sigve som hjelper.
Westcon stilte med en ventil som elevene skulle skru opp, sjekke og skru igjen. Og hver gruppe gjorde det stadig vanskeligere for den neste, da det gikk sport i skru mutrene hardest mulig til.
Et annet praktisk fag som ble teste ut var betongarbeider/murer, hvor elevene skulle bygge en liten bro av murstein. Ved å gjøre dette etter oppskriften fra Ølen Betong skulle muren tåles å bli stått på, uten forskaling.
En litt større bro ble bygget på Berge Sag sin stasjon. Her satte elevene sammen en såkalt Da Vinci-bro, og fikk testet tømrerferdigheter og utfordret høydeskrekk.
Droner ble også testet ut i en virtuell utgave. Den siste stasjonen, også virtuell og veldig populær, var Lærlingekontoret sin bil-simulator. Her fikk elevene kjøre både personbil og trailer med tilhenger.
Karrierelaboratoriet er en super måte å få presenterte ulike yrker for elevene – og det virket som om de unge hadde fine dager. En bolle etter endt økt var også en fin avslutning på dagen.